来源:网络资源 2023-10-23 21:34:37
二
细节理解题的实战技法
1.快速定位法
快速定位法指的是抓住题目中的关键信息﹐用寻读的方法快速定位。
典例 A working day for Dereck and Beverly starts very earlier——at 4 : 30 in the morning!That 's when they get up and start filming.And it's a long day—they often work until 8:30 in the evening. In the winter it's very cold and in the summer it can be40℃. Dereck always does that.and she doesn't write. But Dereck never takes photographs or records the sound.They work very well as a team,and they both believe we should shoot animals with cameras——not with guns!
★Dereck and Beverly start working
A.at 4:30 in the morning B.at 4:30 in the afternoon C.at 8:30 in the morning D.at 8:30 in the evening
2.选项排除法
选项排除法是根据题干提供的信息,先把一眼就看出的干扰项排除,缩小选择范围,然后将剩余的选项填入空白处进行检验,辨别真伪。
典例 How do you remember the way to your house? Where do dreams come from? It is your brain(大脑)that does these things.A British scientist showed that “ sleep can improve one's memory”. It's not a dream for students to study when they sleep.In fact.your brain is working day and night.1f you learn words before bed. a certain part of the brain may help you to remember the words while you sleep. What's more,another scientist in the USA found that there was a “talent button(天才按钮)”in the human brain.It might make a person more talented.
There are more interesting things about the brain. Your brain uses less energy than a fridge light.Just two bananas can give the brain enough energy to work for a whole day. According to some scientists.yawning(打哈欠)keeps our brains“cool”,which makes us think quicker.
Here are some pieces of advice to keep a good brain:
- Eat healthy food.
- Get a lot of play time or exercise.
- Don't drink or smoke.
. Use your brain a lot.
★Which of the following is TRUE according to the passage?
A.Our brains only work in the daytime. B.Our brains need much energy every day. C.Smoking can keep our brains healthy. D.Getting exercise is good for our brains.
3.数字计算法
数字计算题也是细节理解题的一种,数字计算法主要适用于该类题。该方法要求对文章中提到的数据进行简单的加减乘除运算,以便得出符合题目要求的数据。
典例 When we cut down the rainforests,we destroy these forest people,too.In 1900,there were 1,000,000forest people in the Amazon forest.In 1980, there were only 200 ,000.
★The number of the people living in the Amazon forest in 1980 was of that in 1900.
A.half B.one-third C.two-fifths D.one-fifth
编辑推荐:

欢迎使用手机、平板等移动设备访问中考网,2025中考一路陪伴同行!>>点击查看