快捷导航 中考政策指南 2016热门中考资讯 中考成绩查询 历年中考分数线 中考志愿填报 各地2016中考大事记 中考真题及答案大全 历年中考作文大全 返回首页
您现在的位置:中考 > 中考备考 > 中考复习 > 中考语文 > 正文

考点直击:中考英语定语从句精讲精练

来源:网络    作者:匿名    2009-10-18 08:45:53

标签:英语说两句

  中考对定语从句的考查主要集中在以下几个方面:
  1、定语从句的功用和结构
  2、关系代词和关系副词的功用
  3、各个关系代词和关系副词的具体用法
  考查的主要形式是单项填空、完型填空、短文填空和完成句子。阅读理解和书面表达肯定也要用到定语从句。
  【名师精讲】
  一. 定语从句的功用和结构
  在复合句中,修饰某一名词或代词的从句叫做定语从句。被定从句修饰的词叫做先行词。定语从句必须放在先行词之后。引导定语从句的关联词有关系代词和关系副词。例如:
  This is the present that he gave me for my birthday.
  Do you know everybody who came to the party?
  I still remember the night when I first came to the village?
  This is the place where Chairman Mao once lived.
  二. 关系代词和关系副词的功用
  关系代词和关系副词用来引导定于从句,在先行词和定语从句之间起纽带作用,使二者联系起来。关系代词和关系副词又在定语从句中充当一个成分。关系待客做主语,宾语,定语,关系副词可作状语。
  1.作主语:关系代词在定语从句中作主语时,从句的谓语动词的人称和数须和先行词一致。例如:
  I don’t like people who talk much but do little.
  The cars which are produced in Hubei Province sell very well.
  2.作宾语
  She is the person that I met at the school gate yesterday.
  The book that my grandmothe­r gave me is called “The Great Escape”.
  3.作定语
  关系代词whose在定语从句中作定语用。例如:
  What’s the name of the young man whose sister is a doctor?
  The girl whose father is a teacher studies very hard.
  4.作状语
  I’ll never forget the day when I first came to Beijing.
  This is the house where I was born.
  三. 各个关系代词和关系副词的具体用法
  1. who指人,在定语从句中作主语。例如:
  The person who broke the window must pay for it.
  The boy who is wearing the black jacket is very clever.
  2. whom指人,在定语从句中作宾语。例如:
  Do you know the young man (whom) we met at the gate?
  Mr. Lee (whom) you want to see has come.
  3. whose指人,在定语从句中作定语。例如:
  The girl whose mother is ill is staying at home today.
  I know the boy whose father is a professor.
  4. which指物,在定语从中作主语或宾语。例如:
  A dictionary­ is a book which gives the meaning of words.
  Here is the book (which) the teacher mentioned yesterday.
  5. that多指物,有时也指人,在定语从句中作主语或宾语。例如:
  I’ve read the newspaper that(which) carries the important news.
  Who is the person that is reading the newspaper over there?
  6. when指时间,在定语从句中作状语。例如:
  I’ll never forget the time when we worked on the farm.
  He arrived in Beijing on the day when I left.
  7. where指地点,在定语从句中作状语。例如:
  This is the house where we lived last year.
  The factory where his father works is in the east of the city.
  四.关系代词whom,which在定语从句中作介词宾语时,可以和介词一起放于先行词与定语从句之间,有时为了关系紧凑也可以将whom与which与先行词紧挨着书写,而将介词置于定语从句的后面
  如:That was the room in which we had lived for ten years. = That was the room
  which we had lived in for ten years.
  五.具体使用时还要注意下列问题:
  1.只能使用that,不用which的情况:
  (1)先行词是all, few, little, nothing, everything­, anything等不定代词时。例如:
  All that he said is true.
  (2)先行词被only, no, any, all,等词修饰时。例如:
  He is the only foreigner that has been to that place.
  (3)先行词是序数词或被序数词修饰的词。例如:
  He was the second (person) that told me the secret.
  (4)先行词是形容词最高级或被形容词最高级修饰的词。
  This is the best book (that) I have read this year.
  (5)先行词既包括人又包括物时。例如:
  He talked about the people and the things he remembered­.
  2.只能用which,不用that的情况:
  (1)在非限制性定语从中。例如:
  The meeting was put off, which was exactly what we wanted.
  (2)定语从句由介词+关系代词引导,先行词是物时。例如:
  The thing about which he is talking is of great importance­.
  【中考范例】
  1. (2004年哈尔滨中考试题)
  ---Does the teacher know everybody _______ planted the trees?
  ---Yes, he does.
  A. which B. whose C. where D. who
  【解析】答案:D。该题考查的是引导定语从句的关系代词的选择。因为先行词是人,而关系代词又在定语从句中作主语,所以只有who合适。
  2. (2004年常州市中考试题)
  The letter _______ I received from him yesterday is very important.
  A. who B. where C. what D. that
  【解析】答案:D。该题考查的是定语从句的关系代词的选择。因为先行词是物,而关系代词在定语从句中作宾语,所以只有that合适。
  3. (2004年扬州市中考试题)
  ---Where is the scientist ________ gave us the talk yesterday?
  ---He has gone back to Qinghua University.
  A. whom B. who C. whose D. which
  【解析】答案:B。该题考查的是引导定语从句的关系代词的选择。因为先行词是人,而关系代词又在定语从句中作主语,所以只有who合适。
  4. (2004年益阳市中考试题)
  I hate people _______ talk much but do little.
  A. whose B. whom C. which D. who
  【解析】答案:D。该题考查的是引导定语从句的关系代词的选择。因为先行词是人,而关系代词又在定语从句中作主语,所以只有who合适。
  【满分演练】
  一.单项填空
  1. ---Who is the man _______ was talking to our English teacher?
  ---Oh! It’s Mr. Baker, our maths teacher.
  A. he B. that C. whom D. which
  2. I hate the people ________ don’t help others when they are in trouble.
  A. who B. which C. they D. where
  3. The foreigner _________ visited our school is from Canada.
  A. which B. when C. who D. whom
  4. George Mallory was an English school teacher _______ loved climbing.
  A. who B. whom C. he D. which
  5. This is the place _____I have ever visited.
  A. there B. when C. where D. which
  6. Nobody knows the reason ______ she didn’t come to the meeting.
  A. that B. which C. why D. when
  7. The moon is a world ______ there is no life.
  A. that B. which C. where D. why
  8. He has forgotten the day _______ he arrived.
  A. when B. where C. that D. which
  9. He still remembers the days ______ he spent with your family.
  A. when B. where C. that D. on which
  10. Mr. White, ______ car had been stolen, came to the policeman.
  A. who B. that C. whose D. which
  11. He got to the village _______ his family once lived before liberation­.
  A. that B. which C. when D. where
  12. This is the house _______ I want to buy.
  A. in which B. that C. whose D. where
  13. This is the house _______ our beloved Premier Zhou once lived and worked.
  A. which B. that C. when D. where
  14. He didn’t tell me the place _______ he was born.
  A. that B. which C. when D. where
  15. He lived in a small village, ______ was a long way from the railway station.
  A. that B. which C. where D. when
  二. 用关系代词或关系副词将下列每对句子连成一个复合句
  1. The boy is my younger brother. He was here a minute ago.
  2. The old man is a professor. He teaches chemistry in a college.
  3. Beijing Hotel is near Tian An Men Square. The foreign visitors live there.
  4. The woman is here now. You were talking about her.
  5. This is the hall. We listened to the report in it the other day.
  6. The car was going 90 miles an hour. The car just passed us.
  7. The man waved to us. The man was my uncle.
  8. I enjoyed reading the book. You gave me a book last week.
  9. I prefer the subject. The subject is science.
  10. I spoke to the man. The man is a professor.
  三. 用适当的关系代词或关系副词填空
  1. The house _______ we live in is very big.
  2. The boy ______ is wearing the black jacket is very clever.
  3. This is the present _____ he gave me for my birthday.
  4. The man _______ talked to you just now is an engineer.
  5. He talked about the teachers and schools _______ he had visited.
  6. There is nothing in the world _______ can frighten him.
  7. She wears a gold ring, _______ is very uncommon in our class.
  8. We visited a factory _______ makes toys for children.
  9. Is this the place _______ your father once lived?
  10. I’ll never forget the days _______ I joined the League.
  【练习答案】
  一. 1.B 2.A 3.C 4.A 5.D 6.C 7.C 8.A 9.C 10.C 11.D 12.B 13.D 14.D 15.B
  二. 1.The boy who was here a minute ago is my younger brother.
  2. The old man who teaches chemistry in a college is a professor.
  3. Beijing Hotel where the foreign visitors live is near Tian An Men Square.
  4. The woman whom you were talking about is here now.
  5. This is the hall where we listened to the report the other day.
  6. The car which just passed us was going 90 miles an hour.
  7. The man who waved us was my uncle.
  8. I enjoyed reading the book you gave me last week.
  9. The subject I prefer is science.
  10.The man I spoke to is a professor.
  三. 1.that/ which 2.who/ that 3.that/ which 4.who/ that 5.that 6.that 7.which 8.which/ that 9.where 10.when

   欢迎使用手机、平板等移动设备访问中考网,2017中考一路陪伴同行!>>点击查看

  • 欢迎扫描二维码
    关注中考网微信
    ID:zhongkao_com

  • 欢迎扫描二维码
    关注奥数网微信
    ID:aoshu_2003

热点专题

  • 2016年中考网特别策划:定格青春相伴中考
  • 2016年全国各省市中考中考分数线集锦
  • 2016中考全国各省中考查分时间及入口

[2016中考]2016全国中考作文题目及满分作文

[2016中考]2016年全国各地中考真题及答案大全

中考报考

中考报名时间

中考查分时间

中考志愿填报

各省分数线

中考体育考试

中考中招考试

中考备考

中考答题技巧

中考考前心理

中考考前饮食

中考家长必读

中考提分策略

中考状元交流

重点高中

北京重点中学

上海重点中学

广州重点中学

深圳重点中学

天津重点中学

成都重点中学

试题资料

中考压轴题

中考模拟题

各科练习题

单元测试题

初中期中试题

初中期末试题

中考大事记

北京中考大事记

天津中考大事记

重庆中考大事记

西安中考大事记

沈阳中考大事记

济南中考大事记

知识点

初中数学知识点

初中物理知识点

初中化学知识点

初中英语知识点

初中语文知识点

中考满分作文

中考天天练

数学天天练

语文天天练

英语天天练

物理天天练

化学天天练

天天练试题

欢迎关注中考网微信! 收藏 建议 顶部